Voor Lotte — 2009

Voor Lotte — 2009

WEDEROPBOUW
In Voor Lotte is een selectie bevlogen en heldere teksten van Lotte Stam-Beese te zien en te lezen. Zij was de Rotterdamse stedenbouwkundige die zich tijdens de wederopbouw (van 1945 tot ongeveer 1968) o.a. bezighield met het ontwerp van Pendrecht. De (ook ongepubliceerde) teksten laten zien hoe zij, en men, in die tijd over stedenbouw en architectuur dacht. Voor Lotte openbaart haar gedachtengoed in twee lagen tekst, die direct boven de entreedeuren van de portiekwoningen zijn geplaatst.

GLAS APPLIQUÉ EN ZANDSTRAALWERK
De lange teksten, in kleine letters, zijn afkomstig uit het Lotte Stam-Beese archief van Het Nieuwe Instituut, Rotterdam. Ze zijn gezandstraald aan de straatzijde van de dragende vlakke ruit.
De begrippen in kapitalen (DE RUIMTE, OPRECHT / SIMPEL / SUBTIEL) zijn gekozen uit de langere teksten die op diezelfde ruit te lezen is. Deze zijn gemaakt van handgesneden plaatjes gekleurd mondgeblazen glas en verlijmd op de binnenzijde van de achtentwintig dragende glaspanelen.

Info
Jaar

2009

Locatie

Middelharnisstraat en Melissantstraat, Rotterdam

Techniek

Glas appliqué — verlijmd, gekleurd mondgeblazen glas

Formaat (B X H)

28 ramen van circa 2 x 1,30 m

Opdrachtgever

Woningcorporatie Woonstad | CBK Rotterdam

Architecten

Originele bouw: Vermeer en Van Herwaarden | Renovatie: Vanschagen Architecten, Rotterdam

Samengewerkt met

Olphaert den Otter - regisseur van Raamvertellingen | Moniek Driesse - assistent MVH | Glasbewerkingsbedrijf Brabant - productie en montage

Fotografie

Scagliola en Brakkee

Categorie

Opdracht, Verzameling, Bron, Eigen letterontwerp