Show and Hide — 2007

Show and Hide — 2007

Sunshine House -— een zorgcentrum in Southwark, Londen
Naast Jacqueline Poncelet (woont/werkt in Londen) kreeg Milou van Ham de opdracht om een kunstwerk te maken voor het Sunshine House in Londen. Dit zorgcentrum biedt geïntegreerde diensten van verschillende bureaus voor dagbehandeling aan kinderen van 0-19 met speciale behoeften.

Binnen versus buiten
De gevels van het gebouw zijn opgetrokken uit robuuste, zwarte baksteen die de kinderen een gevoel van veiligheid biedt. Vanaf de straatzijde zie je de drie helder gekleurde vides, in rood, geel en groen, die fungeren als eye-catchers in het gebouw voor passanten buiten én de gebruikers binnen. Van Ham ziet een parallel met deze visie op het gebouw en het feit dat de belangrijkste gebruikers, de kinderen, met hun ziekte ervaringen hebben die gezonde kinderen niet kennen. Je weet nu eenmaal niet wat zich binnen de ander afspeelt. Dat geldt in bewustere mate voor de kinderen en hun familie die soms jarenlang dit gebouw bezoeken voor therapie en consulten.

In de rode vide zijn de volgende woorden te lezen: HIDE / SHOW / OPEN / LOVE / CLEAR / COVER / SECRET
in de grote gele: ABOVE / UP / BETWEEN / INSIDE / THROUGH / DOWN / BELOW
en in de groene: boo! / buzzzz / hummm / whhheeeee / shhhhhhhhhh

Het voorstel om met het thema ‘Show and Hide’ te willen werken werd goed ontvangen. Het thema relateert aan de dubbelzinnigheid van dingen: voor en achter, binnen en buiten, het onbekende en het geheime ten opzichte van het voor de hand liggende.

Info
Jaar

2007

Locatie

Child Development Centre Sunshine House | 27 Peckham Rd, Camberwell, London SE5 8UH, UK

Techniek

Gepoedercoat staal en aluminium, RVS draad | Computergesneden folie

Formaat

Entree vide (rood): 6 x 4 x 2,40 m | Grote vide (geel): 9 x 6 x 6 m | Gym vide (groen): 9 x 2,40 x 4 m

Lettertype

Univers

Opdrachtgever

Charity St. Thomas' and Guy's hospital: Karen Sarkissian

Architect

AHMM, London: Jonathan Hall, Tom Gardner

Samengewerkt met

Modus Operandi - adviseur | Belinda Chandler - workshops met de kinderen | Vincent Petit - Constructie, porductie, installatie | Momart - Installatie sculpturen | McKenzieClark - snijden en montage folie

Fotografie

Tim Soar

Categorie

Opdracht, Verzameling, Bron