Portfolio Item 

Proces Verbaal van het gebouw

Proces Verbaal van het gebouw

HET GEBOUW
Voor het Korps Landelijke Politiediensten ontwierp architect Emiel Lamers een helder, markant gebouw. In nauwe samenwerking met hem ontstond bij mij het idee om via het kunstwerk onderdelen van het gebouw voor het voetlicht te laten treden.

ODE AAN HET MAKEN
En zo geschiedde: in de centrale hal, is een zwarte troffelvloer aangebracht. Hierop is achttien keer een stramien (bestaande uit fluorescerende lijnen) aangebracht. Elk stramien ‘beschrijft’ een bepaald onderdeel van het gebouw met de dagelijkse benaming, de bestekomschrijving, het ruimtenummer, de ruimtefunctie, de bouwlaag, het materiaal en de samenstelling ervan, de afmetingen, de klasseringen/normen, de kleur en het typenummer. De beschreven onderdelen variëren van een heipaal tot het gevelisolatiesysteem.

BROCHURETEKST
In het kader van de percentageregeling beeldende kunst hebben het KLPD, de architect en bureau Rijksbouwmeester van de Rijksgebouwendienst na een selectie Milou van Ham opdracht gegeven om een kunstwerk te realiseren. Op de vloer van het atrium heeft zij een exacte beschrijving, een proces verbaal, van de gebruikte materialen van het gebouw aangebracht. Variërend van heipaal tot binnenwand en van toilet tot vlaggenmast zijn onder meer de plaats in het gebouw, de samenenstelling, de kwaliteitsnormen, de kleurstelling en het artikelnummer in het bouwkundig bestek vastgelegd. De teksten zijn omgeven door lijnen in het fluorescerende oranje van de politie. De troffelvloer is qua kleur vergelijkbaar met het wegdek en maakt deel uit van het kunstwerk.

Info
Jaar

2000

Locatie

KLPD, divisie Mobiliteit, afdeling Randstad | Logistiekweg 18, 2742 RE Waddinxveen

Techniek

Polyurethaan vloersysteem

Formaat

De vloer van de centrale hal is circa 180 m2 | De 18 stramienen beslaan 90 m2

Lettertype

Frutiger

Opdrachtgever

Rijksgebouwendienst, Den Haag

Architect

Emiel Lamers

Samengewerkt met

Geert van de Camp - Artistieke ondersteuning | HIM Nederland - In troffelvloer geïntegreerd verfsysteem | Van Iwaarden Reclame - Productie stramienen

Fotografie

Frank van Epenhuysen

Categorie

Opdracht, Verzameling, Bron

Materialen

Polyurethaan