Proces Verbaal van het gebouw — 2000

Proces Verbaal van het gebouw — 2000

HET GEBOUW
Voor het Korps Landelijke Politiediensten ontwierp architect Emiel Lamers een markant gebouw, waarin Proces Verbaal van het gebouw in de vloer van de centrale hal is geïntegreerd. In dialoog met hem ontstond het idee om via het kunstwerk onderdelen van het gebouw voor het voetlicht te laten treden.

ODE AAN BOUWEN
En zo geschiedde: in de centrale hal is, als onderdeel van het kunstwerk, een zwarte troffelvloer aangebracht. Die verwijst naar het werkgebied van de mensen die hier werken: asfaltwegen. Hierop zijn achttien stramienen uitgezet met witte tekst en lijnen in het fluorescerende oranje van de politie. Elk stramien ‘beschrijft’ exact een bepaald onderdeel van het gebouw met de dagelijkse benaming, de bestekomschrijving, het ruimtenummer, de ruimtefunctie, de bouwlaag, het materiaal en de samenstelling ervan, de afmetingen, de kwaliteitsnormen, de kleurstelling en het artikelnummer zoals in het bouwkundig bestek is vastgelegd. De beschreven onderdelen variëren van een heipaal en het gevelisolatiesysteem tot de vloer van het kunstwerk zelf.

IN DE PUBLICATIE KUNST BIJ RIJKSGEBOUWEN 2000-2003:
Architect Emiel Lamers heeft voor het KLPD in Waddinxveen een driehoekig gebouw ontworpen. Het gebouw leunt op een plint van glazen stroken. De gevel is met een zwart materiaal dat aan asfalt doet denken bekleed. In het hart van het gebouw bevindt zich een vide waar omheen de kantoren, met op de verdiepingen een galerij, zijn gegroepeerd. Het interieur is helder en zakelijk ontworpen. Milou van Ham werd gevraagd een werk te maken voor deze vide. Van Ham ontwierp het kunstwerk Proces Verbaal van het gebouw. Een zwarte troffelvloer is voorzien van een fluorescerend rood diagram met met witte tekstfragmenten en getallen, afkomstig uit de drie betstekken van het gebouw. Vreemde termen en codesd die de gebruikers iets zeggen, maar de bouwkundigen des te meer. De vloer oogt als een bijzonder tapijt: je kunt ernaar kijken als ware het decoratie. Bij nadere beschouwing verlenen de vreemde termen de vloer zijn absurde en geestige meerwaarde.

Info
Jaar

2000

Locatie

KLPD, divisie Mobiliteit, afdeling Randstad | Logistiekweg 18, 2742 RE Waddinxveen

Techniek

Polyurethaan vloersysteem

Formaat

De vloer van de centrale hal is circa 180 m2 | De 18 stramienen beslaan 90 m2

Lettertype

Frutiger

Opdrachtgever

Rijksgebouwendienst, Den Haag

Architect

Emiel Lamers

Samengewerkt met

Geert van de Camp - Artistieke ondersteuning | HIM Nederland - In troffelvloer geïntegreerd verfsysteem | Van Iwaarden Reclame - Productie stramienen

Fotografie

Frank van Epenhuysen

Categorie

Opdracht, Verzameling, Bron