Proces Verbaal van het gebouw — 2000

Proces Verbaal van het gebouw — 2000

Het gebouw als inspiratie
Voor het Korps Landelijke Politiediensten in Waddinxveen ontwierp architect Emiel Lamers een markant gebouw, waarin Proces Verbaal van het gebouw in de vloer van de centrale hal is geïntegreerd. In dialoog met hem ontstond bij Van Ham het idee om via het kunstwerk onderdelen van het gebouw voor het voetlicht te laten treden. En zo geschiedde.

Het driehoekige gebouw heeft een plint van industrieglazen stroken. De gevel is bekleed met een zwart materiaal dat aan asfalt doet denken. In het hart van het gebouw bevindt zich een vide waar omheen de kantoren, met op de verdieping een galerij, zijn gegroepeerd. Het interieur is helder en zakelijk ontworpen.

In de centrale hal is een zwarte troffelvloer aangebracht, de basis voor het kunstwerk. Dat verwijst naar het werkgebied van de agenten, die voor surveillances auto- en motorrijden. Hierop zijn achttien rasters uitgezet, een soort van Excel-bestand, met lijnen in het fluorescerende oranje van de politie en witte tekst. De vloer is afgewerkt met drie lagen slijtvaste coating.

Ode aan het bouwen
De geselecteerde tekst is afkomstig uit de drie bouwkundige bestekken van het gebouw. Elk stramien ‘beschrijft’ exact een bepaald onderdeel van het gebouw met de dagelijkse benaming, de bestekomschrijving, het ruimtenummer, de ruimtefunctie, de bouwlaag, het materiaal en de samenstelling ervan, de afmetingen, de kwaliteitsnormen, de kleurstelling en het artikelnummer zoals in het bouwkundig bestek is vastgelegd. Daarnaast heeft Van Ham ook de leveranciers om de nadere details gevraagd. De vreemde termen en codes zeggen, in de ogen van de gebruikers, wellicht niets, maar de bouwkundigen des te meer. De vloer oogt als een bijzonder tapijt: je kunt ernaar kijken als ware het decoratie. Bij nadere beschouwing verlenen de vreemde termen de vloer een absurde en geestige meerwaarde. Twee werelden komen samen.

Info
Jaar

2000

Locatie

KLPD, divisie Mobiliteit, afdeling Randstad | Logistiekweg 18, 2742 RE Waddinxveen

Techniek

Polyurethaan vloersysteem

Formaat

De vloer van de centrale hal is circa 180 m2 | De 18 stramienen beslaan 90 m2

Lettertype

Frutiger

Opdrachtgever

Rijksgebouwendienst, Den Haag

Architect

Emiel Lamers

Samengewerkt met

Geert van de Camp - Artistieke ondersteuning | HIM Nederland - In troffelvloer geïntegreerd verfsysteem | Van Iwaarden Reclame - Productie stramienen

Fotografie

Frank van Epenhuysen

Categorie

Opdracht, Verzameling, Bron