Archief

Werf Waarheen — 2011

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat an. Eius lorem tincidunt vix at, vel pertinax sensibus id, error epicurei mea et. Mea facilisis urbanitas moderatius id....

Specifiek Spijkenisse — 2009

De Lingoflat In Spijkenisse staat aan de Hongerlandsedijk het flatgebouw De Vier Werelden van Mei architects and planners. Het gebouw wordt sinds de oplevering in de volksmond ook wel De Lingoflat genoemd, in navolging van het gelijknamige taalspelprogramma op televisie, Lingo. Het is een langgerekt lichtgrijs appartementencomplex met daarop aan op de uiteinden twee donkergrijze hogere blokken. Buurten Voor de uitvoering van de gevels en balkons werd Milou van Ham in een vroeg stadium betrokken. Dit werd gaandeweg het ontwerpproces een bouwkundige puzzel en is gerealiseerd in nauwe samenwerking met de betonfabrikant. Centraal in zowel het ontwerp van het gebouw als in het kunstwerk staat ‘buurten’, als zelfstandig naamwoord en als werkwoord. Tevens komen verschillende aspecten van de omgeving van Spijkenisse in het kunstwerk naar voren. Drie tekstgroepen Als font gebruikte van Ham het lettertype Andale Mono. Er zijn drie tekstgroepen. De eerste woordlaag bestaat uit grote, verticaal leesbare woorden op de wand van het licht- en donkergrijze blok. Deze zijn samengesteld uit de letters die je kunt maken van de zeven letters en een spatie van het woord Spijkenisse (E, I, K, N, S, P, IJ) voor het lage lichtgrijze blok zoals KNIJPEN / KNIE / PI / SKI / NESSE / IJKEN / INKEEP / EN / PEIS / IS / SNEEP / PEKIN / SNIJS / KNIP /SNEE. Daarnaast zijn er op het donkergrijze blok woorden aangebracht die betrekking hebben op het begrip Oude Maas (A, D, E, M, O, S, U) zoals: SOU / ADEM / ES / ME / DAM / SOMA / OASE / AS / DUO / DAMES / MUS / O. De tweede woordlaag is in kleinere letters uitgevoerd op de gevel en is van dichtbij leesbaar. In deze woordverzameling komt de identiteit van Spijkenisse tot haar recht: zoals het uitzicht vanuit de appartementen, werkwoorden omtrent communicatie, weertypen, in de Oude Maas voorkomende vissoorten en namen van omliggende polders. Voor de derde woordlaag is uitgegaan van de vrij algemene vraag “Waar praat je over met je buren?” Dit vroeg Van Ham aan bekenden van haar en aan Spijkenissers. De grote hoeveelheid antwoorden op deze vraag zijn aan de onderzijden van de...

Voor Lotte — 2009

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat an. Eius lorem tincidunt vix at, vel pertinax sensibus id, error epicurei mea et. Mea facilisis urbanitas moderatius id....

Steeds anders — 2008

In een onderdoorgang van een appartementencomplex in de wijk Kanaaloevers aan de Baron Sloetkade in Apeldoorn is aan weerszijde de tekst STEEDS en daaronder ANDERS aangebracht. Deze woorden zijn een (rots)vaststaand begrippenpaar. Het woord STEEDS refereert aan het stedelijke aspect van de locatie en aan herhaling. Het woord ANDERS verwijst naar de dagelijks wisselende stemmingen van de kijker zelf. Monumentaal Het werk is gemaakt van twee verschillend door en door gekleurde bakstenen. Hierdoor is er sprake van wat in de bouwkunst structurele polychromie wordt genoemd. Het metselverband zorgt voor dynamiek en is een logische aanpassing van het lettertype Univers. De grote letters verlenen het werk een monumentaal karakter. Denkbeeldig ruimtelijk volume STEEDS en ANDERS komen twee keer voor: exact gespiegeld en onder en boven spiegelbeeldig. De door deuren en ramen wegvallende letterdelen vult de kijker automatisch aan. Zo ontstaat een denkbeeldig ruimtelijk volume waar de passant als het ware doorheen loopt of fietst....

GWL — 2008

GAS WATER LIEFDE In het ongenaakbare landschap ten oosten van Groningen stad, ter hoogte van Ten Boer, was GWL vijf jaar lang te zien: GAS, WATER, LIEFDE. Gelaserstraalde staalplaten zijn bevestigd aan veertien populieren langs het Eemskanaal, in oranje, blauw en rood. De platen met de opengesneden letters zijn zodanig ontworpen en geplaatst, dat de betreffende begrippen tijdens het langsvaren, zich geleidelijk laten lezen. Doordat de letters zijn geperforeerd is het landschap letterlijk aanwezig in de letters. De begrippencombinatie van GWL parafraseert poëtisch de woordencombinatie GAS WATER LICHT. En ze refereren aan de vaarweg (WATER) en het gaswingebied van Slochteren (GAS) ter hoogte van de betreffende locatie. De speciaal voor deze opdracht ontworpen letter is ontstaan vanuit de gedachte aan jaarringen van de bomen en brengt associaties teweeg met begrippen als stroom, water- en electriciteitsleidingen en met de bloedsomloop (LIEFDE)....

Show and Hide — 2007

Sunshine House -— een zorgcentrum in Southwark, Londen Naast Jacqueline Poncelet (woont/werkt in Londen) kreeg Milou van Ham de opdracht om een kunstwerk te maken voor het Sunshine House in Londen. Dit zorgcentrum biedt geïntegreerde diensten van verschillende bureaus voor dagbehandeling aan kinderen van 0-19 met speciale behoeften. Binnen versus buiten De gevels van het gebouw zijn opgetrokken uit robuuste, zwarte baksteen die de kinderen een gevoel van veiligheid biedt. Vanaf de straatzijde zie je de drie helder gekleurde vides, in rood, geel en groen, die fungeren als eye-catchers in het gebouw voor passanten buiten én de gebruikers binnen. Van Ham ziet een parallel met deze visie op het gebouw en het feit dat de belangrijkste gebruikers, de kinderen, met hun ziekte ervaringen hebben die gezonde kinderen niet kennen. Je weet nu eenmaal niet wat zich binnen de ander afspeelt. Dat geldt in bewustere mate voor de kinderen en hun familie die soms jarenlang dit gebouw bezoeken voor therapie en consulten. In de rode vide zijn de volgende woorden te lezen: HIDE / SHOW / OPEN / LOVE / CLEAR / COVER / SECRET in de grote gele: ABOVE / UP / BETWEEN / INSIDE / THROUGH / DOWN / BELOW en in de groene: boo! / buzzzz / hummm / whhheeeee / shhhhhhhhhh Het voorstel om met het thema ‘Show and Hide’ te willen werken werd goed ontvangen. Het thema relateert aan de dubbelzinnigheid van dingen: voor en achter, binnen en buiten, het onbekende en het geheime ten opzichte van het voor de hand liggende. ...

Flarden — 2006

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat an. Eius lorem tincidunt vix at, vel pertinax sensibus id, error epicurei mea et. Mea facilisis urbanitas moderatius id....

Zonder titel — 2006

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat an. Eius lorem tincidunt vix at, vel pertinax sensibus id, error epicurei mea et. Mea facilisis urbanitas moderatius id....

Inkervingen — 2005

Drost + Van Veen architecten vroegen me een kunstwerk te maken voor twee autobruggen uit een familie van negen bruggen in bedrijventerrein De President in Hoofddorp. Hun bruggenontwerp is gebaseerd op twee landschapstypen: park en polder. De witte stalen bruggen zijn stoer geknikt en voorzien van bijzonder hekwerk: variaties met houten stammen (dik, dun, kort, lang). Het parkachtige was voor mij het aanknopingspunt. Ik ging inkervingen verzamelen. Door die 'gekerfde' bomen te fotograferen, over te trekken, en te laten laserstralen uit het drie centimeter dikke staal....

Van betovering tot wanneer — 2003

De grootsheid van het Landingslaan-gebied Uitgangspunt voor Van betovering tot wanneer is de uitgestrekte ruimte van het Landingslaan-gebied, in tegenstelling tot de contrasterende intensieve bebouwing van de vinexlocatie Ypenburg aan de rand van Den Haag. Voor het schetsontwerp werden drie kunstenaars gevraagd te reageren op een sleuf in elke keermuur van 12 cm hoog en 3 cm diep. Van Ham koos ervoor de gehele muur als drager te gebruiken. De grootsheid van het gebied daagde Van Ham uit tot een stevig gebaar. Gaandeweg werden twee begrippen aan het werk toegevoegd: contemplatie en menselijkheid. De 32 muren Het kunstwerk bestaat uit 32 loodrecht geplaatste muren met woorden op de voormalige landingsbaan van het voormalige vliegveld Ypenburg met een lengte van 2,5 km. De muren (90 cm hoog) zijn opgetrokken uit prefabbeton, waaraan een speciaal geselecteerd granulaatmengsel is toegevoegd. De kleur van het mengsel maakt verbinding met de rijke variatie aan bebouwing. De voorzijde van elke wand is, net als bij terrazzo, gepolijst. Hierdoor komen de aard en de kleur van het granulaat optimaal tevoorschijn. Tijd, kleur, liefde, detail Het woord op elke muur, in reliëf, staat op zichzelf en past tegelijkertijd in het totaal van het kunstwerk. Voor de tekst zijn vier categorieën woorden geselecteerd. Hierbij selecteerde Milou van Ham de volgende karakteristieke woorden: Tijd: steeds | traag | synchroon | nu | wachten | datum | opnieuw | wanneer | eens Kleur: ultraviolet | hemelsblauw | mosgroen | eigeel | knaloranje | bloedrood | kiezelgrijs Liefde: betovering | naderen | verlangen | hart | vuur | dierbaar | glimlach | geheim | chemie Detail: contour | element | herinnering | nuance | polkadot | schaduw | stofgoud Publicatie De bij dit kunstwerk verschenen publicatie is ontworpen door Ben Laloua/Didier Pascal. Het boekje bestaat voornamelijk uit ingesneden pagina’s waarbij Van Ham persoonlijke associaties laat volgen op de woorden van het kunstwerk. Daarnaast bevat de publicatie teksten van Frits Palmboom, Cassandra Wilkins en Hans den Hartog Jager. Deze zijn opgenomen in een klein katern, gestoken in de achterflap....