Meanderend
Dit werk is gemaakt voor een groot nieuwbouwproject in De Schrijversbuurt in Leiden. Op de achthonderd meter lange witte doorlopende diepe en hoge prefab betonnen luifels van de woonblokken prijken poëtische zinnen, die met de woningen mee door de wijk slingeren. Hoe je ook door de buurt loopt, de zinnen zijn steeds schakelbaar.
Tsead Bruinja en Milou van Ham werken voor de eerste keer samen
Samen met de dichter Tsead Bruinja schreef Van Ham de teksten. Het was de eerste keer dat zij samenwerkten. Daarvoor zochten zij aansluiting bij de omgeving van de buurt en gebruikten lokale inspiratiebronnen zoals: kinderbuitenspelen, fantasie, leven, wonen en liefde, herhalingen (klankrijm) geluiden, herinneringen, waarneming: wie of wat is er zoal op straat?
Een puzzel met hindernissen
Al snel werd duidelijk dat je een tekst niet zomaar van links naar rechts op een gevel in een huizenblok, in een straat, in een wijk kunt plaatsen. Van Ham en Bruinja schreven de tekst blok voor blok, straat voor straat in de door de architectuur bepaalde lengte van de betonnen witte luifels zodat de letters zouden passen. Dat was een puzzel met een aantal hindernissen: de meeste straten worden onderbroken door een zijstraat. Tevens heeft het appartementencomplex soms verdiepingen en daardoor twee boven elkaar liggende luifels.
Blokje om
De letters, die in samenwerking met Moniek Driesse zijn ontwikkeld, zijn in één aaneengesloten lijn ‘geschreven’. Van het uniek voor Zigzag, glimlach ontworpen font Blokje Om wilden zij dat het beweging verbeeldt. De lettervorm refereert aan de hoek waarin de daken zijn geplaatst. Aan het ‘rechte’ basisalfabet voegden zij twee varianten toe waardoor een levendig letterbeeld ontstaat.
Interpunctie door kleur
In de tekst komt geen enkele hoofdletter, komma of punt voor. De verschillende kleuren zorgen voor interpunctie. Elke zin begint met een donkergrijs woord. De andere woorden zijn lichtgrijs, behalve de woorden voor of na een (afwezige) komma, die zijn champagnekleurig....